Introductie

Introductie

Wereld in woorden opent een nieuw venster op de roemruchte veertiende eeuw: de eeuw van de pest - waaraan Europa bijna de helft van zijn inwoners verloor - en nog veel meer van binnen en van buiten komend onheil. Maar ook een eeuw van grote creativiteit - zoals blijkt uit de Nederlandse literatuur in deze periode.

Een bonte stoet van teksten en schrijvers trekt voorbij. De alom vereerde mysticus Jan van Ruusbroec, maar ook rebelse geesten zoals de anonieme schrijver van een quasi-dialoog tussen meister Eckhart en een leek ("de liefhebbende ziel is gelukzaliger op bed dan in de kerk"). Bloedstollende chirurgische geschriften naast ethische tegeltjeswijsheden. De vier zwarte zwanen van de abele spelen, de schuine humor van de boerden, en het altijd weer ontroerende Egidiuslied. Zowel grote klassiekers als obscure teksten komen aan de orde, verrijkt met tal van nieuwe vondsten uit recent onderzoek.

Wereld in woorden is verschenen in februari 2013. Net als Stemmen op schrift, dat in 2006 verscheen en dat de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300 behandelt, wordt het boek zowel uitgebracht als paperback als in gebonden vorm. De gebonden boeken vormen de eerste twee delen van de nieuwe geschiedenis van de Nederlandse literatuur, die in totaal negen delen zal omvatten.

 

Eerste_hoofdstuk.pdf
Profiel van een eeuw, het eerste hoofdstuk van Wereld in woorden, is hier in zijn geheel te lezen.

Zie ook www.stemmenopschrift.nl